17 May 2014

monolog

Monolog

Hari ni tibe2 melon rasa nak bermonolog seketika. Okay. Terpulak pada hak masing2 sama ada nak teruskan membaca….
Tentang aku..





“Aku nak bermonolog. Cerita pasal siapa? Aku? Mungkin.  Hari2 aku meniti hari yang bosan. Kadang2 gembira. Tapi aku ikut je arus kehidupan ni selagi masih bernyawa. Tak tahu lah sama ada perasaan apa yang datang hari demi hari.

Ayat aku agak aneh. Mungkin inilah monolog.

Kadang2 aku cuba mencari apa yang aku nak sebenarnya. Hari2 pelbagai perkara yang aku pendamkan. Teringin nak luah tapi aku tiada tempat meluah yang setia. Bukan tak ada langsung, tapi kadang aku lebih suka memendam sendiri lalu buat hati sendiri sakit

Aku bencikan dunia yang sekarang. Kejam. Kejam  sangat. Walaupun ada kalanya bahgia yang sementara. Kerana apa aku kata kejam? Sebab dunia sekarang tiada hak tuk berkata-kata! Betul tak? Kalau kita cakap pun salah, tak cakap pun salah. Meluah salah, tak meluah rasa sakit. Kejam bukan? Tiada yang nak memberi kita ruang tuk meluah.  Kenapa sekarang ramai orang gila dari orang waras? 

Sebab yang gila tu banyak sangat memendam dan suka meluah perasaan sendiri, terus dicop gila. Kejam bukan? Bagi aku meluah tuk bukan sahaja dari berkata2, tapi dari menulis mahupun pelbagai cara lagi. Tapi yang jadi persoalannya, kenapa setiap kali aku meluah, menjadi mulut2 orang lain buat cerita. Nah. 

Salahkah? 

Okay macam ni. Aku adalah manusia yang suka meluah dari segi menulis dari berkata. Jika aku meluah melalui berkata2, sama juga dengan macam yang aku tulis tu. Tak ada beza pun. Mahu cakap ape yang aku taip tu kata2 pedas? Kata2 kurang enak? Sama je kalau aku bercakap pun. Lagi sakit mendengar dari membaca bukan? Kira okay la tu sebab aku jenis suka berayat tapis dan tersirat. Kalau aku berkata2, tak de tersirat atau bertapis langsung tau. Lagi pedas bergunung2.

Jadi, selepas ni, terima lah aku orang jenis suka meluah melalui berkata. Jangan halang jika kau bukan manusia yang kejam.

Siapa kata cinta itu menyenangkan? bagiku cinta itu menyakitkan. Tipulah aku tak ingin kan kebahagiaan.  Aku terlalu inginkannya. Tapi aku takut. Takut pisang berbuah dua kali.  Sakit… sakit sangat bila cinta kita percaya lalu dikhianati. Hrmmm.. aku jujur yang aku ni bila dah dapat cinta, bukan tak hargai, Cuma aku tak nak terlalu excited. Bercinta bagai nak mati. Aku tak nak sakitkan hati ibu bapaku, aku tak nak diasingkan oleh kawan2. Sebab itu lah aku sama rata smua perkara dalam hidup aku. Sebab tu aku tak suka bekepit dgn pasangan 24 jam kerana suatu hari nanti bila kita dah kahwin ngan dia, dia jugak yang kita berkepit 24 jam. Lagi2 perempuan. Semua kene ikut telunjuk suami. Bila waktu nya tuk diri kita sendiri? So, selagi kita belum kahwin, ni lah masanya!

Bayangkan, hari ini kita terlalu fokus dengan kekasih kita, kawan kita tinggalkan kat belakang. Kemudian suatu hari nanti, kekasih kita tu tinggalkan kita, keluarga kita hilang tak ada disisi kita. Yang ada waktu tu cuma manusia yang pernah kita anggap kawan dahulu. Nak luah perasaan kat mereka, mereka pun dah terasa hati ngan kita. Tak nak anggap kita kawan sebab dah kita dah buang mereka suatu hari dahulu semata2 kerana kekasih. Pastu mula lah nak terasa lah, mengata itu ini. Bodoh. Kau yang tak fikir perasaan orang lain dulu tu kenapa. Sebab itulah dalam adat bercinta, jangan terlalu lebih selagi belum diijab kabulkan.

BERCINTA TIDAK SEMESTINYA BERSAMA…. DAN BERSAMA TIDAK SEMESTINYA HARUS BERCINTA...

Alhamdulillah. Buat masa ni, aku tak jumpa lagi orang yang sebegini. Semua adil. Tapi kalau ada yang terasa, mohon maaf lah. Aku hanya menegur.. 

hrmm. Tak dinafikan lah, hatiku masih lagi mengenangkan yang lama. Adakala aku suka sangat baca mesej2, imbau kenangan dahulu. Indah.. tapi bila teringat kenangan yang menyakitkan, terasa pedih dihati ni. Ada kalanya, aku masih stalker dia yang pernah aku cinta. Tapi, nama pun tak ada jodoh.  Lagi pun, dia pun dah berpunya, buat apa harus dikenangkan. Aku pernah cuba nak buka hati tuk orang lain, tapi takut takut dan takut. Aku jadi gerun bila tengok laki. Tapi, pada saat aku sendiri macam sekarang, aku dambakan kasih sayang seorang laki, perhatian dari seorang laki, cinta yang tulus dari seorang laki.. tetapi.... Risau kalau perkara lama berulang kembali. Kalau diberi kesempatan, aku nak terus capai impian aku. Kahwin muda. Tu pun kalau ada jodoh lah. Kalau tak ada pun tak apa. Masing2 punya rezeki la kan. Tapi yang penting aku kene capai matlamat aku dahulu.

Habis kan diploma…

Sambung degree

Kerja….

Impian salah satu tercapai…

Baru nak fikir segala2nya tentang masa depan. Tapi aku nak cuba jugak cari jodoh yang tak sebaya dengan ku. Cari yang lagi tua, maybe. Tapi tak kisah pun sapa dia, umur dia, latar belakang dia. Janji dia cintakan Allah. Sayangkan ibu bapaku seperti keluarga kandungnya sendiri. Ikhlas mencintai aku dan setia tuk bersama dengan aku sampai akhir hayat dia. In sha Allah..

Mungkin ini sahaja kisah aku monolog untuk post kali ini. Panjang umur, mungkin aku akan kembali di posting yang lain. 
Yang buruk tu datang dari kesilapanku, Yang baik itu kurnian dari Allah swt.

Terima kasih kerana meluangkan masa tuk baca, mohon maaf dipinta andai terasa..

Assalamualaikum...”


17 April 2014

PERHATIAN ! saya bosan !

 sekali lagi, melon disini! hehe. bulan ni bertambah2 lagi post yang ada. 
urmm firstly, sorry sesangat sebab sesapa yang perasan lah kan post2 before this, dari post pertama sampai larrrr ni, melon dah padam segala gambar yang ada. gambar melon n orang2 (kecuali gambar tak kene mengena ngan manusia). melon terpaksa buang. sebabnya, melon nak "safe". mana nak tau, kita hidup kat dunia ni bila2 masa je boleh pergi. So, sebelum melon terlambat, melon buang siap2. coz laman sosial yang lain ada orang akan uruskan. belog ni cuma melon saje yg tau.
sorry if ade sape2 terasa pasal gambar2 anda sudah tiada. peace !

bersambung pada cite, baru2 ni melon pegi diploma showcase graphic kat kolej melon. so, gambar2 yang kat bawah ni, macam ni jugaklah bakal melon hadapi mulai bulan 6 sampai bulan 10 nanti.





 

 tu je lah serba sikit melon boleh bagi. every penghujung sem akan ada showcase macam ni. wah, takot nya nak hadapi nanti. tup tap tup tap, dah melon semester akhir. macam baru je masuk sem 1 dulu. hahaha. dah dua tahun lebih berlalu. thanks so much to senior2 yang bagi melon semangat tak henti2 masa melon datang kat showcase ni. good luck guys, and hope korang akan berjaya for dunia and akhirat.
gonna miss you. 

melon pun macam lupa pulak nak cite ape lagi. next time je lah.

okay bye korang! love you. 
assalamualaikum

xoxo, melona


13 April 2014

angan-angan tu boleh jadi kenyataan tak? please...

hai korang! Melon bosan, so malam ni mood melon terasa sangat2 nak menaip. eceh. 
Melon dapat sorang dua yg blas pasal entry sebelum ni. terima kasih sbb bg melon semangat. melon dah makin okay dari sebelum ni. alhamdulillah.

So, malam ni melon agak sedih sikit sebab pakcik melon akan berhijrah dan kerja diluar negara, and akan bertolak esok. Baru je kahwin, terpaksa tinggalkan isterinya yang tercinta disini. ahhh sedih. acu, dont worry. kami disini akan jaga makcu sebaik mungkin. we love you.

ape kene mengena entry ngn tajuk tu kan? melon dah ta tau nk bubuh tajuk ape, so tambat je lah. cite pasal angan2, baru2 ni melon ada berangan terhadap sesuatu yang baru. tah kenapa bila nampak 'ia' melon terus mood baik sangat2. bila tak nampak. terus mood down. tah hape2. haha. tapi jangan harap lah angan2 tuk nak jadi kenyataan.

Antara angan2 melon yang tak tercapai2 lagi sampai sekarang ni, melon nak menaip & buat novel yang ceritanya dah save kat mind ni. tinggal nak taip je. tapi, tu yang ta menjadi2 kenyataan nye. sebab melon tersangat2 busy. takot lama2, dok banyak sangat masuk itu ini, lelama dah beranak pinak hilang terus file tu. ahhhh. 

baru2 ni, ada bff melon time skola ada tegur melon something. "Melon(bukan nama sebenar), amboi.....kau.. sejak menjak ni kau dah berubah laaahhhh.." 

berubah?

"masa sekolah dulu, kau ni jenis tak suka menetang orang, ape orang ckp kutuk maki, kau diam je.. tapi sejak menjak ni aku tengok, dah makin laser. kau pandai melawan balik.. hihi.. kau dah pandai ckp kan?.."

aku ni bermulut laser? hahaha. betul laa gamaknya.

maybe betul laaa tu. melon dulu jenis tak kisah orang nak pijak ke, ape ke. ikut jeeeee... tapi hati ni sakit. tapi sejak dah makin berumur (ceh), melon dah pandai memberontak. pandai lawan balik. bukan melon nak bersifat jahat, tapi melon dah 20 ! so, setiap manusia akan tetap berubah. jadi, korang jangan laa terasa or ape ngan melon ni haa.. kadang melon tercakap, teraksi mengalahkan orang tua. melon kadang tak sedar. so mohon ampun laa eh.
 
Melon nak jadi diri sendiri. Melon tak nak melon cover perangai itu ini. untuk apa? jadi hipokrik? no way. It's better just show who you are. Kalau orang yang jenis tak boleh nak terima itu ini, better tak yah kenal ngan melon. sebab melon bukan jenis cam gituh. okay..

berlagak jadi orang matang itu lagi bagus, dari berlagak jadi orang lain. okay?

It's time to sleep. pepagi jap lagi dah ke airport. k guys, take care of yourself. bye!

assalamualaikum.

xoxo, melona.

11 April 2014

ceritanya macam ni


okay hye si comel yang sedang baca entry melon ni. malam ni melon masuk air kejap sebab melon tengah blur. Melon nak mesej someone tapi melon malu, takot, segan. smua ada. Dia tengah online tu, tapi ahhh takot nak tegur. okay tu gangguan kejap. hehe

okay ni cite yang betul nya.
alhamdulillah melon dah habis semester 4 ! yeay !!! (pap, pap pap, pap)
so, melon tinggal lagi satu sem je lagi ni. hehe. tapi takot lah jugak, sebab melon punya naluri berkata, melon banyak nak repeat subjek sem hadapan..
errrrr =='
sebab nya, melon banyak main2 ini semester! ahh. bukan main2 sebenarnya, tapi melon banyak masalah. melon dah cuba sedaya uapya nak buat yang terbaik tuk sem ni, tapi ade je halangan. biasa lah, bila orang nya smua baru2, sakit jiwa dibuatnya. haiiiiihhhhh. tak payah paham ape tu baru2. nanti kene bash pulak. ceh ceh.

baru2 ni lagi buat terasa melon nak repeat bile ada lecturer fav melon bg tajuk2 yang perlu fokus saja tuk exam. disebabkan (jujur) melon ni sangat2 tak suka membaca buku, so melon lagi suka prefer something tajuk2 yang perlu fokus je. so 2 hari berturut2 laaa melon baca tajuk tu je. maka, hari tuk jawab exam tu, dgn lafaz bismillahirrahmanirrahim.........wink....banyak2 tajuk yang melon fokus, satu je yang kluar. yang lain tu, melon tak baca sangat2. pucat muka melon dalam dewan exam tu. hahaha

moral of the story is, anak2 tolong rajin baca buku. jangan jadi mcam kakak melon ni. hahaha

the other story yang melon hadapi. baru2 ni melon "ditinggalkan" oleh pacarnya melon. ahh sadis hidup. hrmmmm... melon ada boypren, dah setahun kiteorang kenal, dah 8 bulan kiteorang bercinta. silap melon jugak sebab tak layan dia baik2. But he should undestand me how much busy nye melon ni dgn sem 4. tapi serious talk, melon tersangat2 lah sayangkan dia. yelah, dia betul2 paham melon walaupun kadang2 melon terkasar dgn dia. ni cuma cerita & melon nak kongsikan aje pengalaman melon pada korang. so, one day, melon pernah tinggalkan dia tuk waktu yang kejap sbb melon tak tahan dgn perangai dia yang agak "konker". sebab melon ni tak boleh orang nk konker itu ini. but after we get back again, naluri melon ada terasa something will happen to me and him.

tu laa kalo dah kite sayangkan someone ni, apa naluri kita cakap memang betul. and nak dijadikan cerita, actually he have other girl. dia cintakan someone yang laen! ahhhhh! sakit hati melon mengenangkannya. melon punya la setia habis kat dia, sudahnya dia curang. satu kolej pulak tu. 3 minggu berturut2 melon menangis tak henti2. sudahnya he choose that girl? not me? grrrr. the day kiteorang break tu, melon amek cinta dia kat hati, buang jejauh. kalo boleh, bakar je terus. biar tak jumpa2 lagi dah. 

so, for girls yang tengah dilamun cinta bagai tu, stop trust men 100% ! nak bercinta, go on. but tak payah nak "sandarkan hidupku pada dia". buang buang ! sama jugak lelaki. jangan terlalu percayakan cinta sampai family and kawan letak kat hujung bukit. jangan nak "aku sayang kau sampai 7e tutup" bagai. pastu, bila kene tinggal apa, mula la nak salahkan takdir, sedangkan salah sendiri. 

dah hidup ni kita ada tuhan, ada Allah. Allah itu tahu apa yang terbaik tuk kita. Allah itu tau siapa josoh kita. Allah itu tau baik buruk, hidup mati kita. kerana Allah itu maha besar, Allah itu yang menghidupkan, mematikan kita. 

memula, melon rase bodoh jugak menangis sampai 3 minggu. tapi lepas dah jadi, melon relek je. tak pulak nak nangis2. so stop pretending benda bodoh. jadi matang sikit ^^

sorry if terasa or what so ever. melon jenis tak segan tuk cerita pengalaman hidup melon. apa melon rasa nak kongsi, melon kongsi. and jadikan lah as korang punya pedoman okay.

sorry again. 

yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu adalah punca dari kita sendiri dan kita yang harus perbetulkan.

in sha Allah, panjang umur, berjumpa lagi pada entry akan datang. thank ypu guys for reading. any comment, tinggalkan lah komen dibawah okay.

such of love, melona.
assalamualaikum. 

16 February 2014

coretan di semester 4

Sangkakan semakin sikit subjek, makin best. tapi serius tak best! makin busy lagi adalah. haihhhh.. Melon bukannya nak mengeluh tapi kecewa sebab tak prepare pun smpai busy cam ni sekali.. dengan macam2 masalahnya lagi.. paling sakit hati, semester 4 lagi 4 minggu nak habis.. tapi sampai sekarang tak tak dapat lagi pinjaman tuk sem ni.. pengurusan buat kerja ape pun tak tau lah.. makan gaji buta gamaknya..

makin dekat nak habis sem, macam2 masalah yg timbul.. kadang2 buat melon doa cepat2 lah habis keluar dari sini.. Melon tak tahan dah! hurmmm.. tapi mengenangkan tinggal berapa bulan je lagi nak luangkan masa and detik dengan orang2 yg tersayang kat situ, tiba2 berharap mcam tak nak berhenti je.. yelah, kawan2 melon kat situ semuanya orang2 jauh.. tah jumpa lagi tak lepas ni.. 

So, hargailah masa dengan mereka dgn sebaiknya..

Pape pun, melon tetap nak jalankan projek Teen Versa melon. Walaupun bukan mudah nak handle projek ni sengsorang, tapi melon tetap cuba gak pertahankan satu2nya projek tunggal ni.. Nak jadi designer tu mudah, tapi nak kekalkan pendirian tu bukannya senang.. banyak ujian nak kene tempuh, baru kita boleh berjaya.. Hope korang sentiasa doakan kejayaan melon di dunia n akhirat, okay?
 
haaa.. for those yang ade insta tu boleh lah add melon kat sini ---> instagram.com/zettynajwa
boleh tengok update2 melon terbaru kat situ, coz melon maybe akan update setahun sekali gamaknya kat blog ni...yelah, bukan senang melon nak bukak blog.. ceh ceh.. 

Thank you so much guys coz always support me for everything what i've done..
hope to see you guys again.. goodbye..
Assalamulaikum..

xoxo, Melona :*

Copyright© All Right Reserved Zetty Najwa Rosni